Characterization of madreation used in carbon-neutrality

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i9.7948

Keywords:

Gliricidia sepium, Nutritional value, Forage

Abstract

The agronomic characteristics of the production of madreado, used in cattle farms as live fences, scattered trees and implemented in the cattle feed, were determined. Where the description of the plant, utilization, nutritional composition, agronomic management and crop yield were determined. A literature review of specialists in the area under study was used. Finding that this species is a fodder bush is native to the lowlands of México and Central America. contains 32% raw protein when cutting every 45 days, used as a food for ruminants and monogastrics in 40% of the ration. The use of madreation on livestock farms can have several purposes; for feeding, live fences and carbon capture that are produced in the same production systems, This reduces the environmental pollution caused by greenhouse gases.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

H. J. Mejía-Castillo, National University of Agriculture. Honduras

Professor and researcher in pastures and forages

References

Alvares, E. (2004). Estudios etnobotanicos Gliricidia sepium. Matanzas, Matanzas, Cuba. Recuperado el 11 de Mayo de 2019, de http://www.redalyc.org/html/556/55661207/

Finkeros, e. a. (2012). El mata raton: gliricidia sepium. Tegucigalpa, Francisco Morazan, Honduras. Recuperado el 26 de Abril de 2019, de http://abc.finkeros.com/mata-raton-gliricidia-sepium/

Flores, J. (2013). Comportamiento de bancos de proteina de madreado. Santa Rosa, Copan, Honduras. Recuperado el 25 de Febrero de 2019, de http://www.fenagh.net/web/wp-content/uploads/2014/01/P6_Comportamiento-de-bancos-de-proteina-de-madreado-.pdf

Gomez, M. (1996). Ciclaje de nutrientes en un banco de proteina de matarraton (Gliricidia sepium). TR PRESTON, 5-15.

Palma, J. (1991). Los sistemas silvopastoriles en el tropico seco mexicano. Mexico. Recuperado el 11 de Mayo de 2019, de http://www.alpa.org.ve/PDF/Arch%2014-3/7%20Palma.pdf

Rocha, J. (2000). El madreado. Managua, Managua, Nicaragua. Recuperado el 13 de Abril de 2019, de https://es.scribd.com/document/118408033/EL-MADREADO-por-Jose-LuisRocha

Sanches, G. (1994). El uso del madreado (Gliricidia sepium) como sombra en plantaciones de café. Tegucigalpa, Francisco Morazan, Honduras. Recuperado el 26 de Abril de 2019, de http://teca.fao.org/es/read/3686

Telma, J. (1 de Mayo de 2012). Cocoite cacahuananche (Gliricidia sepium). Ciudad de México, Distrito Federal, Mexico. Recuperado el 26 de octubre de 2017, de https://telmajr.wordpress.com/2012/05/01/cocoite-o-cacahuananche-gliricidia-sepium/

Thorpe, W. (1997). Ciencia de la produccion ganadera(La suplementación con Gliricidia sepium y Leucaena leucocephala en la ingesta voluntaria de alimentos, la digestibilidad, la fermentación ruminal y el peso vivo de novillos cruzados ofrecieron Zea mays Stover). Ciudad de México, Distrito Federal, México. Recuperado el 6 de Mayo de 2017, de http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301622697000183

Walpers, J. (1991). Coleccion de guias silviculturales. San Jóse, San Jóse, Costa Rica. Recuperado el 25 de Abril de 2019, de https://books.google.hn/books?id=FnzTT1jQYqcC&printsec=frontcover&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

Zamora, S. (2001). Uso de frutos y follaje arbóreo en la epoca seca en Boaco Nicaragua. Managua, Managua, Nicaragua. Recuperado el 25 de Abril de 2019, de http://www.bio-nica.info/Biblioteca/Zamora2001.pdf

Published

2019-06-25

How to Cite

Mejía-Castillo, H. J. (2019). Characterization of madreation used in carbon-neutrality. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 5(9), 1121–1128. https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i9.7948

Issue

Section

Review article

Categories