Protagonists of the Food Productive Bonus and its challenges

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i7.6298

Keywords:

Productive Bonus, Economic incapacity, Challenges, Protagonists

Abstract

The present study presents the challenges that the protagonists of the Food Production Bonus Program have in the fulfillment of the objectives that it proposes. The study was conducted through interviews at the municipal level. The results of the research show the challenge of improving the diet, marketing surpluses, developing micro-business initiatives. Likewise, it is important in this process to promote an entrepreneurial attitude aimed at an economy of scale and for this it is essential to provide the government with support in terms of the technical assistance of the protagonists.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

A. D. Mondragon-Lainez, National Autonomous University of Nicaragua, León. Nicaragua

I am a lecturer at the National Autonomous University of Nicaragua, CUR- Somotillo, since 2013, 6 years, giving classes on History of Nicaragua, Philosophy, and Methodology and Research Techniques, as well as 20 years of working at the National Institute Villanueva in the area of Social Sciences.

C. A. Zúniga-González, National Autonomous University of Nicaragua, León. Nicaragua

Director Research Center in Agricultural Sciences and Applied Economics. School of Agricultural and Veterinary Sciences. Agroecology Department

References

CERO, U. A. D. P. H. (2008). El derecho a la alimentación y la lucha para combatir el hambre en Nicaragua.

Flores Delgado, A. y., García Córdoba, A. L., Rojas, T., & del Carmen, Y. (2013). Incidencia socioeconómica del programa usura cero en las mujeres beneficiarias del barrio Sutiava en el municipio de el Sauce, departamento de León (doctoral dissertation).

Herrera, B. C., & Villarreal, M. (2015). Dinámica del programa productivo alimentario "hambre cero" de Nicaragua. Revista Orbis, 11(31), 96.

Kester, P. (2009). Informe evaluativo (2007-2008). Programa productivo alimentario (ppa)"hambre cero". Managua: embajada del reino de los países bajos.

Perez Membreño, Y. & Soza Centeno, L. M. (2010) Evaluación comparativa del desarrollo integral de las familias beneficiarias con el Programa Productivo Alimentario y las familias no beneficiarias, desde las comunidades Jucuapa Abajo, Jucuapita, Jucuapa los Matus, El cacao, Agua Fría, Jamaica, La labranza. Durante el II semestre del año 2009. Otra thesis, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua.

Moreno Osorio, R. E., & Ruiz Cisneros, N. M. (2016). Impacto de la implementación del programa Hambre Cero en los pobladores de las comunidades de Chacraseca y Amatitán, en el municipio de León, departamento de León, periodo de julio-noviembre 2015. (Tesis de pregrado) Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León

Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-González, C. A. (2018a). Impacto socioeconómico del bono productivo alimenticio. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 2(1), 225-242.

Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-Gonzalez, C. A. (2017). Reflexiones para medir el impacto socio económico del bono productivo alimenticio. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 3(6), 769-781. https://doi.org/10.5377/ribcc.v3i6.5950

Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-González, C. A. (2018b). Impacto socioeconómico del bono productivo alimenticio en las comunidades del municipio de Villanueva, 2014-2015. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 2(4), 589-598.

Mcbain-Hass, B. (2008). El derecho a la alimentación y la lucha para combatir el hambre en Nicaragua. FIAN International

Polanco, E. D. M., Centeno, K. D. C. R., Zavala, N. J. C., Castillo, K. N. P., & Herrera, B. C. (2016). Caracterización del Programa Productivo Alimentario “Hambre Cero”.(PPA) en el marco del Plan Nacional de Desarrollo Humano (PNDH) de Estelí, Nicaragua. Revista Científica de FAREM-Estelí, 60-72.

Toruño Mendez, A. & Mendoza Castillo, C. D. (2014) Impacto del Bono Productivo Agroalimentario en las familias protagonistas en el Núcleo II, Fe y Esperanza, municipio la Trinidad, Estelí, I Semestre, 2013. Otra thesis, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua.

MAGFOR. (2008). Subprograma Productivo Alimentario (PPA). Ministerio Agropecuario y Forestal. Managua.

MEFCCA, (2011). Bono productivo. https://www.economiafamiliar.gob.ni/?s=bono+productivo

Published

2018-07-13

How to Cite

Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-González, C. A. (2018). Protagonists of the Food Productive Bonus and its challenges. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 4(7), 878–888. https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i7.6298

Issue

Section

Review article

Categories

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 5 > >>