Protagonists of the Food Productive Bonus and its challenges
DOI:
https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i7.6298Keywords:
Productive Bonus, Economic incapacity, Challenges, ProtagonistsAbstract
The present study presents the challenges that the protagonists of the Food Production Bonus Program have in the fulfillment of the objectives that it proposes. The study was conducted through interviews at the municipal level. The results of the research show the challenge of improving the diet, marketing surpluses, developing micro-business initiatives. Likewise, it is important in this process to promote an entrepreneurial attitude aimed at an economy of scale and for this it is essential to provide the government with support in terms of the technical assistance of the protagonists.
Downloads
Metrics
References
Flores Delgado, A. y., García Córdoba, A. L., Rojas, T., & del Carmen, Y. (2013). Incidencia socioeconómica del programa usura cero en las mujeres beneficiarias del barrio Sutiava en el municipio de el Sauce, departamento de León (doctoral dissertation).
Herrera, B. C., & Villarreal, M. (2015). Dinámica del programa productivo alimentario "hambre cero" de Nicaragua. Revista Orbis, 11(31), 96.
Kester, P. (2009). Informe evaluativo (2007-2008). Programa productivo alimentario (ppa)"hambre cero". Managua: embajada del reino de los países bajos.
Perez Membreño, Y. & Soza Centeno, L. M. (2010) Evaluación comparativa del desarrollo integral de las familias beneficiarias con el Programa Productivo Alimentario y las familias no beneficiarias, desde las comunidades Jucuapa Abajo, Jucuapita, Jucuapa los Matus, El cacao, Agua Fría, Jamaica, La labranza. Durante el II semestre del año 2009. Otra thesis, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua.
Moreno Osorio, R. E., & Ruiz Cisneros, N. M. (2016). Impacto de la implementación del programa Hambre Cero en los pobladores de las comunidades de Chacraseca y Amatitán, en el municipio de León, departamento de León, periodo de julio-noviembre 2015. (Tesis de pregrado) Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, León
Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-González, C. A. (2018a). Impacto socioeconómico del bono productivo alimenticio. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 2(1), 225-242.
Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-Gonzalez, C. A. (2017). Reflexiones para medir el impacto socio económico del bono productivo alimenticio. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 3(6), 769-781. https://doi.org/10.5377/ribcc.v3i6.5950
Mondragon-Lainez, A. D., & Zúniga-González, C. A. (2018b). Impacto socioeconómico del bono productivo alimenticio en las comunidades del municipio de Villanueva, 2014-2015. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, 2(4), 589-598.
Mcbain-Hass, B. (2008). El derecho a la alimentación y la lucha para combatir el hambre en Nicaragua. FIAN International
Polanco, E. D. M., Centeno, K. D. C. R., Zavala, N. J. C., Castillo, K. N. P., & Herrera, B. C. (2016). Caracterización del Programa Productivo Alimentario “Hambre Cero”.(PPA) en el marco del Plan Nacional de Desarrollo Humano (PNDH) de Estelí, Nicaragua. Revista Científica de FAREM-Estelí, 60-72.
Toruño Mendez, A. & Mendoza Castillo, C. D. (2014) Impacto del Bono Productivo Agroalimentario en las familias protagonistas en el Núcleo II, Fe y Esperanza, municipio la Trinidad, Estelí, I Semestre, 2013. Otra thesis, Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, Managua.
MAGFOR. (2008). Subprograma Productivo Alimentario (PPA). Ministerio Agropecuario y Forestal. Managua.
MEFCCA, (2011). Bono productivo. https://www.economiafamiliar.gob.ni/?s=bono+productivo
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2018 Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright © 2024 Rev. iberoam. bioecon. climate change. National Autonomous University of Nicaragua León (UNAN-León), Area of Knowledge of Agricultural and Veterinary Sciences / Specific Area of Agroecology / Center for Research in Bioeconomy and Climate Change (CIByCC)..