Wheat flour Triticum aestivum, an alternative for nutritional sovereignty and adaptation to climate change, in the department of Jinotega-Nicaragua

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5705

Keywords:

Trigo, Diversificación, Comodity financial, Climate change, Soberany, Food safe and nutritional

Abstract

The present essay, focused on making known the agronomic and economic importance
of the bread wheat category Triticum aestivum, as a strategy of Sovereignty, Security
Local Nutrition and Rural Development in three climatically different zones of the
Jinotega department, due to its high protein nutritional value 10.1%, carbohydrates 76.7% and fibers 47.55%, which contributes this item to the producing families  of the world. So include it in the local government programs to reduce the extreme poverty of Nicaragua; and decrease economic imports of 36.1 million dollars that Nicaragua invests annually.   On the other hand, incorporate bread wheat into production systems projects agriculture with an agro-ecological approach to achieve adaptability to impacts of climate change.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

D. C. Estrada Santana, Nacional Autonomous University of Nicaragua, Leon. Nicaragua

Engineer in tropical agroecology, specializing in plant protection, food safety.

C. A. Zúniga-González, National Autonomous University of Nicaragua, León

Researcher at the National Autonomous University of Nicaragua. UNAN-León. Agricultural Sciences
Research Center. School of Agricultural and Veterinary Sciences. Agroecology Department.
Director of the Center for Research in Agricultural Sciences and Applied Economics

M. J. Hernández-Rueda, Nacional Autonomous University of Nicaragua, Leon

Research professor, School of Agricultural and Veterinary Sciences. Agroecology Department. Research Center in Agricultural Sciences and Applied Economics. Coordinator Irrigation and Energy Efficiency Research Unit.

E. A. Marinero-Orantes, El Salvador University

Project Coordinator in the PRIDCA Program, by the University of El Salvador. Member of the Scientific Research Council of the University of El Salvador (CIC-UES).

References

Altieri, M. A., & Toledo, V. (2011). La revolución agroecológica de América Latina1. Segui buscando en la Red de Bibliotecas Virtuales de CLACSO http://biblioteca. clacso. edu. ar, 163.

Cañarejo, P., & Adolfo, S. (2013). Evaluación de siete variedades de trigo (Triticum aestivum L.) con tres tipos de manejo nutricional, a 3220 msnm Olmedo Cayambe- 2012. Universidad Politécnica Salesiana. https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/6052

Financiera rural (2010). Monografía del trigo grano. (en línea).México. Consultado el 10 may. 2013. Disponible en http://www.financierarural.gob.mx/informacionsectorrural/Documents/Monografias /Monograf%C3%ADa%20Trigo%20(dic%2010)%20vf.pdf.

Iglesias, D, et al 2012. Caracterización agronómica y económica del trigo Jupateco. Tesis para optar el título de ingeniero en agroecología tropical. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua, CUR Jinotega.

Joachim von Braun, M. S. Swaminathan y Mark W. Rosegran. (2003) IFPRI (Instituto internacional de investigación sobre políticas alimentarias)," ensayo Agricultura, seguridad alimentaria, nutrición y los objetivos del milenio". Ensayo reimpreso del informe anual 2 0 0 3 - 2 0 0 4.Pp 2-4.

Made- in -Argentina. (2010). Caracteristicas del cultivo de trigo. (en línea). Consultado el 10 de jul.2013. Disponible en http://www.made- inargentina.com/alimentos/granos%20y%20oleaginosas/temas%20relacionados/caracteristicas %20%20del%20 cultivo%20de%20trigo.htm.

MIFIC (Ministerio de Fomento Industria y Comercio). (2012). Informe Ejecutivo de Comercio Exterior Enero-Octubre (en línea). Managua, Nicaragua. Consultado el 16 nov.2013. Disponible en: http://www.mific.gob.ni/LinkClick.aspx?fileticket=AnMl0fEobf0%3D&tabid=772 &language=es-NI.

Miller, T. (2000). Estadios de Crecimiento del cultivo de Trigo. Texas, Estados Unidos. Consultado el 12 de sep.2013. Disponible en: http://www.ipni.net/publication/ialacs.nsf/0/5c1e5e74ae5d78aa8525799c0058 efb6/$file/estadiofeekes.pdf

Moreno. O. (2014). Siembra de trigo en surco para el valle de Mexicali, B.C. Mexico.

Platero, G. G. R., Cortés, A. M. R., Castillo, D. P., Hernández, L. H., & Ramírez, J. G. S. (2015). Bancos Comunitarios de Semillas Criollas. CATIE

Restrepo, J., Diego Ivan, S., y Prager, M. (2000). Agroecología. Editorial CEDAC. Republica Dominicana.pag.6.

Sánchez, E (2009). Soñadores del trigo. Recuperado en http://www.elnuevodiario.com.ni/especiales/47877-sonadores-siembra-trigo-harinero- nicaragua/. 2012/04/10.

Ugarteche, O. Segovia y D. (2010). El trigo otro commodity financiarizado. Mexico. Ed. UNAM, Mexico.pp1-10.

Villaseñor-Espín, Ó. M., Huerta-Espino, J., Leyva Mir, S. G., Villaseñor-Mir, H. E., Singh, R. P., Sandoval-Islas, J. S., & Espitia-Rangel, E. (2009). Genética de la resistencia a roya amarilla en plantas adultas de trigo harinero. Revista fitotecnia mexicana, 32(3), 217-223.

https://doi.org/10.35196/rfm.2009.3.217-223

Watson, O. (2012). En línea Cambio climático. Recuperado en http://cambioclimaticoglobal.com/que-es-el-cambio-climatico.

Zúñiga, Javier, R. (2007). Trigo blanco valor nutricional y potencial. Revista INIA tierra. N 74

Published

2016-01-30

How to Cite

Estrada Santana, D. C., Zúniga-González, C. A., Hernández-Rueda, M. J., & Marinero-Orantes, E. A. (2016). Wheat flour Triticum aestivum, an alternative for nutritional sovereignty and adaptation to climate change, in the department of Jinotega-Nicaragua. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 2(1), 346–362. https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5705

Issue

Section

Research articles

Categories

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2 3 4 5 > >> 

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.