Green forage hydroponic: a production alternative to climate change
DOI:
https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i9.7947Keywords:
Kjendalh, FVH, Supplement, CornAbstract
The productive yield of hydroponic green maize fodder was evaluated for implementation in livestock production systems. Nine treatments were evaluated with four repetitions, using a completely random design with bifactorial arrangement. The variables were measured: plant height, hydroponic green forage yield, dry matter and gross protein (%). Where the highest yields were obtained in terms of dry matter with 2.30 and 2.16 kg/m2 in the variety Guayape with 4 and 0 g of 12-24-12 NPK. In raw protein with 15.94 and 15.14% in the variety Roundup Ready NK603 with 4 and 6 g, demonstrating that these varieties with fertilisation levels implemented can be used in the production of hydroponic forage as they contain high content of raw protein with a range >14.5 % and with a cost benefit ratio exceeding 1.21 U$D.
Downloads
Metrics
References
Adams, P. 1994. Nutrition of greenhouse vegetables in nft and hydroponic systems. Acta Horticulturae (361):245-257. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1994.361.23.
Aguirre, C; Abarca, P; Mora, D; Silva, L; Olguin, J. 2014. Producción de forraje verde hidroponico. INIA :1-2.
Baixauli, C; Aguilar, J. 2002. Cultivo sin suelo de hortalizas: aspectos prácticos y experiencias. 1 ed. VALENCIANA, G (ed.). Valencia, s.e. 107 p.
Botero, R. 2007. Producción y utilización de forrajes hidropónicos para la alimentación de rumiantes - Engormix (en línea).
Castillo Soto, WL; Perez Lombardi, C; Miranda Alcántara, CI. 2013. Effect of nutrient supply on the hydroponic production of forage of barley and its use in the production performance of guinea pigs (en línea). 24:413-423. Disponible en http://journal.upao.edu.pe/PuebloContinente/article/download/57/56.
Chavarría-Torrez, A; Castillo-Castro, SDS. 2018. El forraje verde hidropónico (FVH), de maíz como alternativa alimenticia y nutricional para todos los animales de la granja. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático 4(8):1032-1039. DOI: https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i8.6716.
Cornillon, P. 1988. Influence of root temperature on tomato growth and nitrogen nutrition. Acta Horticulturae (229):211-218. DOI: https://doi.org/10.17660/ActaHortic.1988.229.20.
Duran, R. 2007. Comportamiento fisiológico del maíz blanco en condiciones de hidroponía con diferentes dosis de nutrientes para producción de forraje verde en el norte del Cesar. ResearchGate :11.
Dudal, R; Finck, A; Hera, C; Neeteson, J; Pieri, C; Powlson, D; Nielsen, N; Sequi, P; Pichot, J (eds.).FAO, O de las NU para la A y la A. 1999. Guía para el manejo eficiente de la nutrición de las plantas. 1 ed. Roma, Italia, FAO. 1-20 p. (Error 6: External link Powlson must be a URL) (Error 7: Powlson is invalid)
FAO. 2002. Forraje verde hidroponico. 1 ed. FAO (ed.). Santiago de Chile, s.e., vol.066. 56 p.
Favela Chavez, E; Preciado Rangel, P; Benavides Mendoza, A. 2006. Manual para la preparación de soluciones nutritivas. 1 ed. Coahuila, Mexico, 2006. 148 p.
Fernández, JA. 2013. Efecto de diferentes niveles de aireación de la solución nutritiva sobre el crecimiento y la calidad de canónigos y berros cultivados en bandejas flotantes. s.l., Universidad Politecnica de Cartagena. 56 p.
García-Esteva, A; Kohashi-Shibata, J; Baca-Castillo, G; Escalante-Estrada, J. 2003. Rendimiento y asignación de materia seca de una variedad de frijol en un sistema hidropónico y suelo. Terra Latinoamericana 21:471-480.
Gilsanz, JC. 2007. Hidroponia. 1 ed. Montevideo Uruguay, Instituto Nacional De Investigación Agropecuaria. 32 p.
Gómez, M. 2007. Evaluación del forraje verde hidropónico de maíz y cebada, con diferentes dosis de siembra para las etapas de crecimiento y engorde de cuyes. s.l., s.e. 1-83 p. DOI: https://doi.org/10.7705/biomedica.v31i0.530.
Holmann, F; Argel, P; Rivas, L; White, D; Estrada, RD; Burgos, C; Pérez, E; Ramírez, G; Medina, A. (2004). Beneficios y costos de la rehabilitación de pasturas degradadas en Honduras. Cali, Colombia, s.e.
Juarez, L; Morales, R; Sandoval, M; Gomez, A; Cruz, E; Juarez, C; Aguirre, J; Alejo, G; Ortiz, M. 2013. Producción De Forraje Verde Hidroponico. Research Gate (April):12.
López Pascua, PE; Mcfield Garcia, SE. 2013. Efectos de tres tipos de fertilizantes en la producción de forraje verde hidropónico de maíz (zea mays) variedad NB6, en un invernadero no tradicional. Managua, Universidad Nacional Agraria. .
Maldonado, R; Álvarez, E; Cristóbal, D; Ríos, E. 2013. Nutrición mineral de forraje verde hidropónico. Revista Chapingo Serie Horticultura XIX(2):211-223. DOI: https://doi.org/10.5154/r.rchsh.2011.10.053.
Mart, L; Conversi, FDE; Pot, N; Que, F; La, D; En, DEN; Plantas, L a S. 2007. Efectos del nitrato en la alimentación de rumiantes. Mundo Ganadero (I):1-9.
Mora, C. 2009. Evaluación del uso de forraje verde hidropónico de maíz (FVHM) sobre la producción de leche de vacas en pastoreo. s.l.,Instituto Tecnologico deCosta Rica Sede Regional San Carlos. 68 p.
Orellana, E. 2015. Evaluación de tres niveles de fertilización en forraje verde hidropónico de cebada (Hordeum vulgare). s.l., Universidad Politecnica Salesiana Sede Cuenca. .
Pereira, C; Zuniga, T. (2016). Evaluación de la calidad nutricional de tres densidades de forraje hidropónico de maíz y sorgo sobre bagazo de caña de azúcar como sustrato. s.l., s.e.
Peruchena, C. 1999. Suplementación de bovinos para carne sobre pasturas tropicales: aspectos nutricionales, productivos y económicos. Sitio Argentino de Producción Animal SUPLEMENTACIÓN :1-10.
Ramírez Viquez, C; Soto Bravo, F. 2017. Efecto de la nutrición mineral sobre la producción de forraje verde hidropónico de maíz. Agronomia Costarricense :79-91.
Ramírez Víquez, CA. 2016. Efecto de la nutrición sobre la calidad del Forraje Verde Hidropónico en la zona de Alajuela, Costa Rica. s.l., Universidad de Costa Rica. 12-69 p.
Sanches Del Castillo, F; Moreno Perez, EDC. 2013. Producción de forraje hidropónico de trigo y cebada y su efecto en la ganancia de peso de borregos. Revista Chapingo. Serie horticultura 19(4):35-43.
Vargas Rodriguez, CF. 2008. Comparación productiva de forraje verde hidropónico de maíz, arroz y sorgo negro forrajero. Agronomia Mesoamericana :1-8.
Vicente, N; Lozano, A; Lima Orozco, R; Castro Alegría, A; Humberto, J; Cevallos, A; Gregorio, Y; Reyes, S. 2016. Evaluación de diferentes sistemas de producción de biomasa hidropónica de maíz. Centro Agrícola 43(4):57-66.
Villalta, M. 2014. Evaluación de tres niveles de microorganismos eficientes activados (em-a) en la fertilización de cultivos de forraje verde hidropónico (fvh) en la quinta experimental punzara de la UNL. s.l., Universidad Nacional de Loja. 107 p.
Zagal, M; Martínez, S; Salgado, S; Escalera, F; Peña, B; Carrillo, F. 2016. Producción de forraje verde hidropónico de maíz con riego de agua cada 24 horas. Abanico veterinario 6(1):29-34.
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2019 Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright © 2024 Rev. iberoam. bioecon. climate change. National Autonomous University of Nicaragua León (UNAN-León), Area of Knowledge of Agricultural and Veterinary Sciences / Specific Area of Agroecology / Center for Research in Bioeconomy and Climate Change (CIByCC)..