SAF cocoa productivity potential associated with forest trees

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i7.6327

Keywords:

Cacao trees, Shade, Market value

Abstract

The objective of the research was to estimate the income in a cacao plantation system from replacing dead shade trees and pepper trees predict the behavior of cacao agroecosystem enrichment with species of high commercial value. The research was conducted on the premises Comet and La Ceiba located in the city of Comalcalco, Tabasco. At El Cometa, the amount of pepper trees in each diameter at breast height, total height, the clean shaft was measured and the amount of production per tree was recorded was recorded. In addition, the latest crop production obtained for cocoa was recorded. In the second place, La Ceiba, the amount of forest trees associated with cocoa agroforestry system was recorded also. For each tree DBH, total height and the clean shaft was measured. With that he pulled the basal area per individual, and then, through a formula to get the total trade volume (cc) of each species. calculated the commercial volume (m3r) the price of each species to be placed on the market was investigated. Cedrela odorata (L.) Gaertn, Swietenia macrophylla King and Ceiba pentandra (L.) Gaertn., These species recorded better value in the market of national and international wood.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

A. Sol-Sánchez, Postgraduate College-Campus Tabasco. Mexico

Vegetal Science Department Colegio de Postgraduados Campus Tabasco Presidente de la Sociedad Iberoamericana de Bioeconomia y Cambio Climático Enlace en México de la Red Iberoamericana de Bioeconomia y Cambio Climático Co-Editor en Mexico de la Revista Iberoamericana de Bioeconomia y Cambio Climático

S. A. López-Juárez, Colegio de Postgraduados- Campus Tabasco. Mexico

Researcher Colegio de Postgraduados- Campus Tabasco. Mexico

V. Córdova-Ávalos, Postgraduate College-Campus Tabasco. Mexico

Researcher Postgraduate College-Campus Tabasco. Mexico

F. Gallardo-López, Postgraduate College-Campus Veracruz. Mexico

Researcher Postgraduate College-Campus Veracruz. Mexico

References

Banco Mundial. 2012. La promoción del empleo decente en el sector forestal para mejorar la nutrición y la seguridad alimentaria. Consultado: http://www.fao.org/docrep/018/mg489s/mg489s.pdf 14/03/2015

Bárcenas P. G. M. y Ordó-ez C. V. R. 2008. Calidad de la madera de los árboles de sombra. En: Manson V. R. H., Hernández O. V., Gallina S. y Mehltreter K. (eds) Agroecosistemas cafetaleros de Veracruz biodiversidad, manejo y conservación. INECOL, INE-SEMARNAT. 322 p.

Beer J. W., Muschler R., Kass D. and Somarriba E. 1998. Shade management in coffee and cacao plantations. Agroforestry Systems, 4: 175-189. https://doi.org/10.1007/978-94-015-9008-2_6

Beer J., Ibrahim M., Somarriba E., Barrance A. and Leakey R. 2004. Establecimiento y manejo de árboles en sistemas agroforestales. Capítulo 6. Árboles de Centroamérica. OFICATIE. 46 p

Camacho J. Y. and Plonczak M. 2012. Estudio fitosociológico de dos lotes en el piso de bosque premontado en la parroquia Carayaca, estado Vargas, Venezuela. Revista Forestal Venezolana, 56(1):62-72

Claridades Agropecuarias. 2001. Un Horizonte ASERCA del Mercado Agropecuario. Consultado: http://www.infoaserca.gob.mx/claridades/revistas/098/ca098.pdf 22/02/2015

Comisión Nacional Forestal (CONAFOR). 2010. Reporte de precios de productos forestales. Trimestre IV de 2010. Consultado: http://www.conafor.gob.mx:8080/documentos/docs/39/4749Reporte%20de%20Precios%20de%20Productos%20Forestales.pdf 05/05/2015

Comisión Nacional Forestal (CONAFOR). 2014. Precios de productos forestales maderables. Reporte trimestral Enero/Marzo 2014. Consultado: 05/05/2015. http://www.conafor.gob.mx:8080/ documentos/docs/39/5239Reporte%20de%20Precios%20de%20Productos%20Forestales.pdf

Córdova A. V., Sánchez H. M., Estrella C. N. G., Macías L. A., Sandoval C. E., Martínez S. T. y Ortiz G. C. F. 2001. Factores que afectan la producción de cacao (Theobroma cacao L.) en el ejido Francisco I. Madero del Plan Chontalpa, Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 17 (34): 93-100.

Dalquist R. M. Whelan M. P. Winowiecki L. Polidoro B. Candela S. Harvey C. A. Wulfhorst J. D. McDaniel P. A. and Bosque-Pérez N. A. 2007. Incorporating livelihoods in biodiversity conservation: a case study of cacao agroforestry systems in Talamanca, Costa Rica. Biodivers. Conserv. 16:2311–2333. https://doi.org/10.1007/s10531-007-9192-4

De Almeida A. A., y Valle R. R. 2007. Ecophysiology of the cacao tree. Brazilian Journal of Plant Physiology, 19:425-448 https://doi.org/10.1590/S1677-04202007000400011

Deheuvels O., Avelino J., Somarriba E. and Malezieux E. 2012. Vegetation structure and productivity in cocoa-based agroforestry systems in Talamanca, Costa Rica. Agric. Ecosyst. Environ. 149, 181–188. https://doi.org/10.1016/j.agee.2011.03.003

Díaz P. W. A., Rueda J., Acosta O., Martinez O., Castellanos H. 2010. Composición florística del bosque ribere-o del río San José, Reserva Forestal de Imataca, Estado Bolívar, Venezuela. Revista: Acta Botánica Venezuelica. 33 (1):1-21

Dormon E. N. A., Van Huis A., Leeuwis C., Obeng-Ofori D., Sanky-Dawson O. 2004. Causes of low productivity of cocoa in Ghana: farmer’s perspectives and insights from research and the socio-political establishment. NJAS – Wageningen Journal of Life Sciences, 52 (3-4):237-259. https://doi.org/10.1016/S1573-5214(04)80016-2

FAOSTAT. 2014. Sistema Estadístico de la Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Consultado: http://faostat.fao.org/site/567/default.aspx. 22/03/15.

Finegan B. 1992. The management potential of neotropical secondary lowland rain forest. Forest Ecology and Management, 47 (1-4): 295-321 https://doi.org/10.1016/0378-1127(92)90281-D

Francis C. A. 1990. Potential of multiple cropping systems. p. 137-150. In: M. A. Altieri and S. B. Hecht (Eds.). Agroecology and Small Farm Development. CRC Pres Boca Raton. Boston PMid:2319584 PMCid:PMC1016938

García E. W. H. 1971. Posibilidad de desarrollo y cultivo de la pimienta gorda (Pimienta dioica) en el estado de Tabasco, Chapingo, México. 43 p.

González L. V. W. 2005. Cacao en México: competitividad y medio ambiente con alianzas. USAID. D.F. México. 93 p.

Greenberg R., Bichier P., Cruz-Anglon A. 2000. The conservation value for birds of cacao plantations with diverse planted shade in Tabasco, Mexico. Anim. Conserv. 3, 105–112. https://doi.org/10.1111/j.1469-1795.2000.tb00235.x

Griffith D. M. 2000. Agroforestry: a refuge for tropical biodiversity after fire. Conserv. Biol. 14, 325–326. https://doi.org/10.1046/j.1523-1739.2000.99101.x

Ibarra M. A. C., Arriaga W. S., y Estrada M. A. 2001. Avifauna asociada a dos cacaotales tradicionales en la región de la Chontalpa, Tabasco, México. Universidad y Ciencia, 34 (17)

Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI). 2012. Consultado: http://cuentame.inegi.org.mx/monografias/informacion/tab/poblacion/ 12/05/2014

Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP). 2011. Programa estratégico para el desarrollo rural sustentable de la región sur – sureste de México: Trópico Húmedo 2011. Paquete Tecnológico Pimienta Gorda (Pimienta dioica L. Merril). Establecimiento y mantenimiento. Centro de Investigación Regional Golfo Centro. Campo experimental "El Palmar". Tezonapa, Veracruz. 56 pp.

Jefferson S. H., van Breugel M., Dylan J. C., Timothy G. G., Andrew P., Daisy H. D., Mark H. W., Emilio M. J. D., Diogenes I.N. C. and Mark S. A. 2011. Early growth and survival of 49 tropical tree species across sites differing in soil fertility and rainfall in Panama. Forest Ecology and Management 261(10):1580-1589 https://doi.org/10.1016/j.foreco.2010.08.019

Marcos M. R. 2006. Análisis socioeconómico de viabilidad en el establecimiento y manejo de la Pimienta dioica. Universidad Veracruzana. Centro de Investigaciones Tropicales. Xalapa de Enríquez, Veracruz. 14 pp.

Murgueitio E., Calle Z., Uribe F., Calle A., and Solorio B. 2011. Native trees and shrubs for the productive rehabilitation of cattle ranching lands. Forest Ecology and Management, 261:1654–1663. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2010.09.027

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). 2005. Situación de los bosques del mundo 2005. Consultado: http://www.fao.org/docrep/007/y5574s/y5574s00.htm. 12/02/14

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). 2014. Inventario forestal nacional. Manual de campo modelo. Programa de Evaluación de los Recursos Forestales (ERF). Guatemala. 89 p.

Ospina A. A. 2002. La Agroforestería: un saber popular. Unidad de Investigación Fundación Ecovivero 2 p. http://www.ecovivero.org/Ecoarticuloabril.pdf. Consultado 12/02/14

Perez-Salicrup D. R. and Esquivel R. 2008. Tree infection by Hypsipyla grandella in Swietenia macrophylla and Cedrela odorata (Meliaceae) in Mexico's southern Yucatan Peninsula. Forest Ecology and Management, 255:324–327. https://doi.org/10.1016/j.foreco.2007.09.054

Ramírez M. A. 2009. Diversidad florística y macrofauna edáfica en plantaciones agroforestales de cacao en Cárdenas Tabasco. Tesis Maestría en Ciencias-Colegio de Postgraduado Campus, Tabasco. 86 p.

Ramos R. R. 2001. Análisis del uso sustentable de los suelos con plantaciones de cacao (Theobroma cacao L.) en Tabasco, México, aplicando sistemas de información geográfica. Tesis Maestría en Ciencias Colegio de Postgraduados Campus, Montecillo. Edo. México. 146 pp.

Roa R. H. A., Salgado M. M. G. y Álvarez H. J. 2009. Análisis de la estructura arbórea del sistema agroforestal de cacao (Theobroma cacao L.) en el Soconusco, Chiapas, México. Acta Biológica Colombiana (ABC). 14 (3): 97-110.

Sánchez D., Arends E., Villarreal A., y Serrano J. 2012. Composición florística de la regeneración natural en áreas de aprovechamiento forestal, Estación Experimental Caparo, Barinas-Venezuela. Revista Forestal Latino. 23:43

Sánchez L. J. A., y Dubón D. 1993. Algunos cultivos anuales asociados con cacao en un nuevo sistema de producción. Memoria. Editorial por W. Phillips M. Turrialba, C. R., CATIE. 69-79 pp.

Schroth G. and Harvey C. 2007. Biodiversity conservation in cocoa production landscapes. Biodivers Conserv 16: 2237–2244. https://doi.org/10.1007/s10531-007-9195-1

Servicio de Información Agroalimentaria y Pesquera (SIAP). 2014. Cierre de la producción agrícola por cultivo. Anuario Estadístico de la Producción Agrícola. Consultado: http://www.siap.gob.mx/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=184. 03/11/2015.

Sol S. A. 1999. Costos de producción de pimenta gorda o tabasco en el estado de Tabasco. Informe técnico 24 p.

Somarriba E. y Beer J. 1999. Sistemas agroforestales con cacao en Costa Rica y Panamá. Agroforestería en las Américas, 5 (22): 7-11.

Sotomayor A., García E., Gonzales M. y Lucero A. 2008. Modelos agroforestales. Sistema productivo integrado para una agricultura sustentable. Instituto Forestal de Chile (INFOR), Castilla 109 – C. 23 p.

Vázquez–Ya-es C., Bátiz M., Alcócer M. S., Gual M., y Sánchez D. 1999. Árboles y arbustos potencialmente valiosos para la restauración ecológica y reforestación. Reporte técnico del proyecto J084. CONABIO–Instituto de Ecología, UNAM. 129 pp.

Vega M. 2005. Planificación agroforestal participativa para el enriquecimiento de fincas cacaoteras orgánicas con especies le-osas perennes útiles en Alto Beni, Bolivia. Tesis Mag. Sc. Turrialba, CR. CATIE. 108 pp.

Zuidema P. A., Peter A. L, Liesje M., Wouter G. and Niel P. R. A. 2005. A physiological production model for cocoa (Theobroma cacao): Model presentation, validation and application. Agricultural Systems. 84:195-225 https://doi.org/10.1016/j.agsy.2004.06.015

Published

2018-07-18

How to Cite

Sol-Sánchez, Ángel, López-Juárez, S. A., Córdova-Ávalos, V., & Gallardo-López, F. (2018). SAF cocoa productivity potential associated with forest trees. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 4(7), 862–877. https://doi.org/10.5377/ribcc.v4i7.6327

Issue

Section

Research articles

Categories

Most read articles by the same author(s)

<< < 1 2