Effect of three planting arrangements on agronomic, productive and pathometric variables in the cultivation of sweet pepper (Capsicum annuum) in biointensive beds

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v8i16.15126

Keywords:

Sowing arrangement, biointensive, chiltomo, pathometry

Abstract

The sweet chili (Capsicum annuum L.), known in Nicaragua as chiltoma, is grown mainly in small production areas, in a monoculture system, intended for local markets, however production has been growing due to high demand However, this crop demands a lot of attention and productive technology since the pressure of insect pests and diseases has been gradually increasing due to climatic conditions caused by global warming and man's intervention on the environment. The objective of this study was to evaluate the agronomic, productive and pathometric characteristics of the chiltoma crop under three planting arrangements such as: staggered, square and linear arrangement in biointensive fields. In each treatment, variables of height, stem thickness, number and weight of fruits were taken, in addition to evaluating the incidence and severity of diseases in the crop. Obtaining as a result that there is a significant difference between the variation of planting arrangements in the variables of height and thickness of the stem, with the three bobbin planting arrangement being the one that presented the highest values. From the productive point of view, the linear arrangement is recommended since with this a greater quantity of fruits was obtained. As for pathometry, during the crop the pepper cercosporiosis disease caused by the fungus Cercospora capsici appeared, which affected 100% of the crop, so we can say that the planting arrangements did not influence its incidence.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

R. A. Somarriba-Toruño, Nacional Autonomous University of Nicaragua, Leon

Researcher National Autonomous University of Nicaragua, León. School of Agrarian and Veterinary Sciences, Department of Agroecology.

L. M. Reyes-Saavedra, Nacional Autonomous University of Nicaragua, Leon

Researcher National Autonomous University of Nicaragua, León. School of Agrarian and Veterinary Sciences, Department of Agroecology.

References

Aker & Gutiérrez (2018). Producción de chiltoma Nathalie bajo estructuras protegidas con enfoque en MIC. Proyecto Gestión del Conocimiento para la Producción Sostenible de hortalizas en Nicaragua, Honduras y Guatemala. Rikolto, Managua, Nicaragua.

Alemán, M. 1991. Comportamiento agronómico e industrial de cinco variedades de tomate (Lycopersicom esculentum Mill) en el Valle de Sébaco, Matagalpa. Tesis. ISCA. UNA. Managua, Nicaragua. 39 pp.

Alvarado Díaz, N. A., Padilla , L. & Pereira, A. (2001). Evaluación de arreglos de siembra sobre el rendimiento del cultivo del sorgo (Sorghum bicolor L. Moench.) variedad pinolero. La Calera, 1 (1). pp. 30-34. ISSN 1998-7846

Berríos, M; Belmar, C. & Tjalling H. (2007). Guía de Manejo de Nutrición Vegetal de Especialidad. Pimiento. MX.

Calvo-Solano, O.D.; Quesada-Hernández, L.; Hidalgo, H.; Gotlieb, Y. (2018). Impactos de las sequías en el sector agropecuario del Corredor Seco Centroamericano. Agron. Mesoam., 293, 695–709. https://doi.org/10.15517/ma.v29i3.30828

Cardoza González, C. A., & Roque García, J. M. (2019). Caracterización socioeconómica y fitosanitaria de sistemas de producción de chiltoma (Capsicum annuum L.) en Tisma, Masaya, 2019 (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Agraria).

Carrillo, J.C., Jiménez F., Ruiz J., Díaz G., Sánchez P., Perales C. y Arellanes A. 2003. Evaluación de densidades de siembra en tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) en invernadero. Agronomía Mesoamericana 14:85-88.). https://doi.org/10.15517/am.v14i1.11994

Decoteau, D. R., & Graham, H. A. H. (1994). Plant spatial arrangement affects growth, yield, and pod distribution of cayenne peppers. HortScience, 29(3), 149-151. https://doi.org/10.21273/HORTSCI.29.3.149

Guerrero Leal, M., Estrella Chulím, N., Sangerman-Jarquín, D., Jiménez Sánchez, L., & Aguirre Alvarez, L. (2015). Producción de alimentos en huertos familiares con camas biointensivas, en Españita, Tlaxcala. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(11), 2139-2148. http://www.scielo.org.mx/pdf/remexca/v6nspe11/2007-0934-remexca6-spe11-2139.pdf https://doi.org/10.29312/remexca.v0i11.783

González, LJ. (2001). Efectos de diferentes arreglos topológicos de Maíz (Zea mays L.) y Frijol (Phaseolus vulgaris L.), sobre el crecimiento, desarrolló y rendimiento de los cultivos y el uso equivalente de la tierra. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Agraria - Facultad de Agronomía, Escuela de Producción Vegetal.

González Tórrez, L. J. (2001). Efecto de diferentes arreglos topológicos de maíz (Zea mays L.) y frijol (Phaseolus vulgaris L.), sobre el crecimiento, desarrollo y rendimiento de los cultivos y el uso equivalente de la tierra (Doctoral dissertation, Universidad Nacional Agraria, UNA).

González kuant, J. D & obregón blandón, A. M. (2007). Evaluación de alternativas de protección física y química de semilleros de chiltoma (Capsicum annum L.) contra el ataque del complejo mosca blanca (Bemisia tabaci, Gennadius)- Geminivirus. Tesis de pregrado, Universidad Nacional Agraria. Archivo digital. https://cenida.una.edu.ni/Tesis/tnf03g643e.pdf

Gozubenli H. (2004). Effects of single and twin row planting on yield and yield components in maize. In Asian Journal Plant Science 3 (2), pp. 203–206. https://doi.org/10.3923/ajps.2004.203.206

Guigón López, César; González González, Pablo Andrés. (2001) Estudio Regional de las Enfermedades del Chile (Capsicum annuum, L.) y su Comportamiento Temporal en el Sur de Chihuahua. México Revista Mexicana de Fitopatología, vol. 19, núm. 1, pp. 49- 56 Sociedad Mexicana de Fitopatología, A.C. Texcoco, México.

Hernández, D. G. (2019). Evaluación del crecimiento, desarrollo y rendimiento de tres variedades de maíz en asocio con frijol y soya, bajo dos arreglos de siembra.

Hernández, T. A. T.; Montoya, H. R. (1987). Epidemiología cuantitativa aplicada al análisis de algunas enfermedades de cultivos tropicales. Instituto Interamericano de Ciencias Agrícolas – Universidad Nacional Agraria de la Selva. Tingo María, Perú.

INTA (Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria). (2004). Guía MIP en el cultivo de la chiltoma. Managua, NI.

INTA (Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria). (2006). Guía tecnológica de chiltoma. Managua, NI. 44 p.

Jarquín, J., López, I., Rostran, J., & Barcenas, M. (2015). Evaluación del efecto de fertilización orgánica edáfica con composta y bokashi en los cultivos de chiltoma (Campsicum annuum L), Tomate (Solanum Lycopersicum) y frijol (Phaseolus vulgaris), en sistema de cultivo Bio-intensivo. CNRA Campus Agropecuario, Leòn, Nicaragua: UNAN-León. Trabajo final de Ingenieria en Agroecología Tropical, UNAN, León, Nicaragua.

Laguna, T., Pavón, J. y Nicaragua, K. (2004). Guía Técnica sobre Manejo Integrado de Plagas (MIP) en el cultivo de la chiltoma. Managua: Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria (INTA).

Laguna, T; Gutiérrez, C; Sarría, M. (2006). Guía tecnológica de chiltoma: Cultivo de la chiltoma. (En línea) Managua, NI. Disponible en http://www.inta.gob.ni/biblioteca/images/pdf/guias/Guia%20Chiltoma%202014.pdf

Lujan Favela, M., and Chávez Sánchez, N.(2003). El arreglo topológico y su efecto en el crecimiento desarrollado y producción del chile jalapeño (Capsicum annuum L.). Revista Fitotecnia Mexicana 26(2), 81-87. https://doi.org/10.35196/rfm.2003.2.81

López Toval, E. A., & Medina Gómez, L. M. (2004). Manejo integrado del picudo de la chiltoma ANTHONOMUS EUGENII (Coleoptera: cucurlionidae), Campus Agropecuario 2004 (Doctoral dissertation).

Martínez, E. J., Gonzalez, C. A. C., & García, J. M. R. (2021). Análisis socioeconómico y fitosanitario de fincas de producción de chiltoma en Tisma, Masaya, 2019. Revista Universitaria del Caribe, 26(01), 87-96. https://doi.org/10.5377/ruc.v26i01.11883

Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural,(2008). SISTEMAS DE PLANTACIÓN. Plataforma de conocimiento para el medio rural y pesquero. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/app/materialvegetal/docs/sistemas%20de%20plantaci%C3%B3n.pdf

Muñoz-Ruiz, C. (2003). Prueba de cuatro densidades y tres arreglos espaciales de siembra en plátano. Revista Tecnología en Marcha, 16(1), ág-40.

Pérez, B. J. L. C., & Lira, B. A. C. O. (2016). Comportamiento de variables de crecimiento, desarrollo y producción de chiltoma (Capsicum anuum L.) bajo tratamientos orgánicos y convencional en la estación experimental El Limón, Junio-Agosto 2015. Tesis de Pregado. Universidad Nacional Autónoma de Nicaragua (UNAN-Managua) Facultad Regional Multidisciplinaria de Estelí (FAREM-Estelí).

Pérez-Somarriba, E. B., & Hernández- Fernández, . G. (2022). Efecto de densidades de siembra en el desarrollo fenológico-productivo del Cultivo de Maíz (Zea Mays) en camas Biointensivas. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 8(15), 1876-1885. https://doi.org/10.5377/ribcc.v8i15.14332

Rodríguez Flores, I., González Huerta, A., Pérez López, D. D. J., & Rubí Arriaga, M. (2015). Efecto de cinco densidades de población en ocho cultivares de maíz sembrados en tres localidades del Valle de Toluca, México. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 6(8), 1943-1955. https://doi.org/10.29312/remexca.v6i8.531

Salazar, W. et al. (2009) Enfermedades de hortalizas. Una guía para su identificación y manejo en campo.

Sánchez, D. G. R., Mascorro, A. G., & Amaya, J. S. C. (2000). Respuesta del maíz para ensilaje a métodos de siembra y densidades de población. Revista Fitotecnia Mexicana, 23(1), 37-47.

Sánchez, D. G. R., Mascorro, A. G., & Amaya, J. S. C. (2003). Rendimiento y componentes del rendimiento de maíz en respuesta a arreglos topológicos. Revista Fitotecnia Mexicana, 26(2), 75-80. https://doi.org/10.35196/rfm.2003.2.75

SERMANAT. (2010). El huerto familiar biointensivo Introducción al método de cultivo biointensivo, alternativa para cultivar más alimentos en poco espacio y mejorar el suelo. Recuperado de https://biblioteca.semarnat.gob.mx/janium/Documentos/Ciga/Libros2013/CD001599.pdf

Simón, X., Montero, M., & Bermúdez, O. (2020). Avanzando en la seguridad alimentaria mediante propuestas tecnológicas agroeco-lógicas: La Aplicación del Método Biointensivo en el Corredor Seco de Nicaragua. Sustainability, 12(3), 844. https://doi.org/https://doi.org/10.3390/su12030844 https://doi.org/10.3390/su12030844

Stoffella, P. J., & Bryan, H. H. (1988). Plant population influences growth and yields of bell pepper. Journal of the American Society for Horticultural Science, 113(6), 835-839. https://doi.org/10.21273/JASHS.113.6.835

Swamy, K. M., Naik, M. K., Amaresh, Y. S., & Rekha, D. (2012). Survival ability of Cercospora capsici infecting chilli (Capsicum annuum). Journal of Mycopathological Research, 50(2), 341-343.

Tomás L., José P., Karla A. (2004) Guía Técnica sobre Manejo Integrado de Plagas (MIP) en el cultivo de la chiltoma. Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria (INTA).

Uribe, F. (agosto 2022). Sistemas biointensivos maximizan espacio, reducen costos y contaminación. https://www.hortalizas.com,

https://www.hortalizas.com/cultivos/sistemas-biointensivos-maximizan-espacio-reducen-costos-y-contaminacion/

Vivas Vivas, L., & Arias de López, M. (2009). Guía para el reconocimiento de enfermedades e insectos plaga en los cultivos de tomate, pimiento, sandía, melón y pepino.

Published

2022-11-08

How to Cite

Somarriba-Toruño, R. A., & Reyes-Saavedra, L. M. . (2022). Effect of three planting arrangements on agronomic, productive and pathometric variables in the cultivation of sweet pepper (Capsicum annuum) in biointensive beds. Revista Iberoamericana De bioeconomía Y Cambio climático, 8(16), 1969–1978. https://doi.org/10.5377/ribcc.v8i16.15126

Issue

Section

Research articles

Categories