Financial analysis of the sacha inchi (Plukenetia volubilis, L) productive chain in the department of Norte de Santander, Colombia
DOI:
https://doi.org/10.5377/ribcc.v7i14.12768Keywords:
Agriculture, Promising species, Production cost, Agro-transformation, MarketingAbstract
The objective of the research was to carry out a financial analysis of the productive chain in the production links, agro transformation, and marketing of sacha inchi products and by-products. The methodology used follows the guidelines of quantitative, evaluative, and transversal research with the consultation of documentary sources, cooperatives, agricultural stores, producers, agribusiness professionals, and marketers in the region. The financial components of the production chain showed high levels of economic income per hectare from sales of seed production (68%); agro transformation (66% flour and 63% oil); and marketing of sacha inchi oil (46%) and flour (62%). The financial indicators were positive in production (farmer) with static profitability of 53%, ROI of 0.14, and C/B of 1.14; in the agro transformation (oil and flour) with static profitability of 60%, ROI of 0.66, and C/B of 1.66, and; in the commercialization of the products with static profitability of 56%; ROI of 0.38 and C/B of 1.38. It is concluded that the sacha inchi productive chain presents positive and significant financial indicators in each of its links, making it an agribusiness with high potential for development in the department of Norte de Santander.
Downloads
Metrics
References
Ávila, K. (2019). La cadena de valor para la comercialización con valor agregado del sacha inchi. Trabajo de Grado, Universidad técnica de Machala, Ecuador. Disponible en: http://repositorio.utmachala.edu.ec/handle/48000/14504
Alayón, A. y Echeverri J. (2016). Sacha Inchi (plukenetia volubilis Hnneo): ¿una experiencia ancestral desaprovechada? Evidencias clínicas asociadas a su consumo. Revista chilena de nutrición, v. 43, n° 2, p. 167-171. DOI: https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182016000200009
Bojorge, C. y Solarte, Y. (2019). Evaluación del comportamiento agronómico y económico del cultivo de Sacha Inchi Plukenetia Volubilis hasta la fase de precosecha, bajo las condiciones edafoclimáticas de la finca Los Robles de la Fundación Universitaria de Popayán. Trabajo de Grado, Fundación Universitaria de Popayán. Disponible en: http://unividafup.edu.co/repositorio/files/original/1fc557e14047256ff6aacd01938113a0.pdf
Bustamante, C. y Muñoz, Y. (2017). Propuesta de negocio inclusivo: hacia un modelo de inclusión social de sacha inchi en el Bajo Cauca antioqueño. Equidad y Desarrollo, v. 27, p. 125-147. DOI: https://doi.org/10.19052/ed.3834
Caballero, E. (2018). Análisis de la cadena de valor de sacha inchi. Disponible en: https://issuu.com/educ007/docs/analisis_de_la_cadena_de_valor_del_
Cachique, D., Solsol, H., Sanchez, M., López, L. & Kodahl, N. (2018). Vegetative propagation of the underutilized oilseed crop sacha inchi (Plukenetia volubilis L. Genetic Resources and Crop Evolution, v.65, Issue 7, 1 p. 2027-2036. DOI: https://doi.org/10.1007/s10722-018-0659-9
Cayeros, S., Robles, F., Soto y E. (2016). Cadenas Productivas y Cadenas de Valor. Revista, EDUCATECONCIENCIA, v. 11. p. 6-12. Disponible en: http://dspace.uan.mx:8080/bitstream/123456789/1434/1/Cadenas%20productivas%20y%20cadenas%20de%20valor.pdf
Chaparro Africano, A. M., & Salazar Soto, N. (2020). Costos de producción de productos agroecológicos, en productores familiares de pequeña escala, de la Feria Agroecológica UNIMINUTO, Colombia. Cooperativismo & Desarrollo, v. 28, n° 116, p. 1-31. https://doi.org/10.16925/2382-4220.2020.01.07
Colon-García, A., Catari-Yujra, G., & Alvarado, E. (2021). Los senderos productivos de la bioeconomía: El caso Honduras. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, v. 7, n° 14, p. 1756-1773. DOI: https://doi.org/10.5377/ribcc.v7i14.12820
Gallardo, S., Carreño, M., Hernández, J. y Gallardo, O. (2020), Determinación de la oferta exportable de Norte de Santander para los mercados internacionales en la comercialización de sacha inchi aceite y torta, en libro de resúmenes: Encuentro Internacional de Extensión, Universidad de Santander, campus Cúcuta
Garavito, D. y Prieto, J. (2020). Producción y comercialización del aceite de la semilla de sacha inchi en la ciudad de Bogotá. Trabajo de Grado. Universidad Distrital Francisco José de Caldas. Disponible en: https://repository.udistrital.edu.co/bitstream/handle/11349/22784/GaravitoCarrascalDaniela2020.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Grández, E. y Coronado, D. (2015). Proyecto de prefactibilidad para la instalación de una planta para extracción de aceite de semilla de sacha inchi (plukenetia huayllabambana sp. nov.) procedente de la provincia de Rodríguez de Mendoza- región amazonas. Trabajo de Grado, Universidad Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas. Disponible en: http://181.176.222.66/bitstream/handle/UNTRM/681/FIA_177.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Gómez, D. y Montaña, E. (2019). Caracterización en el eslabón de comercialización en la cadena de valor del cultivo de sacha inchi (Plukenetia volubilis) en el departamento del Meta. Trabajo de Grado, Universidad Santo Tomas, Colombia. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/bitstream/handle/11634/18025/2019darkisgomez?sequence=6&isAllowed=y
Gómez-Rodríguez, D. (2021). Tendencias e instrumentos para identificar la sostenibilidad en la agroindustria. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, v. 7, n° 14, p. 1739-1755. DOI: https://doi.org/10.5377/ribcc.v7i14.12819
Guevara, J., Rojas, S., Carcelén, F., Bezada, S. & Arbaiza, T. (2016). Productive parameters of guinea pigs raised with diets supplemented with fish oil and Sacha Inchi seeds. Revista de Investigaciones Veterinarias del Perú, v. 27, n° 4, p. 715-721. DOI: https://dx.doi.org/10.15381/rivep.v27i4.12560
Gutiérrez, L., Rosada, L. y Jiménez, A. (2011). Composición química de las semillas de "Sacha Inchi" (Plukenetia volubilis L) y características de su fracción lipídica, Revista Grasas y aceites, v. 62, n° 1, p. 76-83. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3404093
Herrera, D. (2014). Análisis económico de la producción del cultivo de sacha inchi (Plukenetia volubilis, L) en el recinto el Vergel del Cantón Valencia. Trabajo de Grado. Universidad Técnica Estatal de Quevedo Facultad de Ciencias Agrarias, Ecuador. Disponible en: https://repositorio.uteq.edu.ec/bitstream/43000/4478/1/T-UTEQ-099.pdf
Henao, J. y Barreto, O. (2016). Recursos y nuevas opciones en la alimentación animal: torta de sacha inchi (Plukenetia volubilis). Revista de Investigación Agraria y Ambiental, v. 7, n° 1. DOI: https://doi.org/10.22490/21456453.1544
Instituto de Investigaciones de la Amazonia Peruana-IIAP (2009). Estudio de viabilidad económica del cultivo de Plukenetia volubilis, Linneo, en el departamento de San Marin. Avances económicos nº 3. Disponible en: https://repositorio.iiap.gob.pe/bitstream/20.500.12921/194/2/Alvarez_documentotecnico_3_2009.pdf
Kodahl, N. (2020). Sacha inchi (Plukenetia volubilis L.): ¿from lost crop of the Incas to part of the solution to global challenges? Planta, v. 251, Issue 4, 1 nº 80. https://doi.org/10.1007/s00425-020-03377-3
Lomethong, J. & John Walsh, J. (2019). Inca Inchi Nuts: A Potential Replacement Crop for Opium Among Subsistence Farmers in Kachin State, Asian Social Science, v. 15, nº 4, p. 1911-2025. https://doi.org/10.5539/ass.v15n4p79
Lucas, J., León, I. y Bernal, J. (2021). Harina de torta de “Sacha Inchi”(Plukenetia volubilis) en dietas balanceadas para juveniles de camarón (Penaeus vannamei), La Técnica: Revista de las Agrociencias, Edicion especial. https://doi.org/10.33936/latécnica.v0i0.3059
Luna, M., Torres, B., Manjarrez, N., Betancourt, J, y Radice, M. (2017). Producción, rentabilidad y potencial para el biocomercio sostenible del tikasu (Plukenetia volubilis L.), en la Amazonía Ecuatoriana pp. 37-51 En: Torres, B., M. Radice, S. Ochoa-Moreno y K. Cueva (Eds.). Primer seminario de economía de recursos naturales y biocomercio: oportunidades y desafíos. Libro de memorias. Universidad Estatal Amazónica. Programa Economía de Recursos Naturales y Desarrollo Empresarial. Puyo, Ecuador. 293 pp.
Marinero-Orantes, E., Vargas Cañas, J., Catari, G., Martínez, L., Sardiñas Gómez, O., & Zúniga González, C. (2015). Análisis de la agenda pública y privada de la Bioeconomía en Centroamérica y el Caribe: Estudios de Caso de El Salvador, Honduras, Cuba y Nicaragua. Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, v. 1, n° 1, p. 242-284. https://doi.org/10.5377/ribcc.v1i1.2151
Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural-MINAGRICULTURA (2018). Cadena de Sacha Inchi, indicadores e instrumentos. Cadenas Agrícolas y forestales. Informe técnico. Disponible en: https://www.minagricultura.gov.co/planeacion-control-gestion/Gestin/INFORMES_RENDICION_DE_CUENTAS/Rendici%C3%B3n_de_Cuenta_Informe_2017_2018.pdf
Muñoz, M. (2019). De la coca al sacha inchi (plukenetia volubilis l.): el surgimiento de un proceso autónomo, gestado por productores de coca, durante el período 2010-2017, en Puerto Caicedo, Putumayo, Colombia. Trabajo de Grado, Universidad Pontificia Javeriana. Disponible en: https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/43267/DE%20LA%20COCA%20AL%20SACHA%20INCHI_PUERTO%20CAICEDO_PUTUMAYO%202010-2017.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Núñez-Rodríguez, J. de J., Carvajal-Rodríguez, J. C., & Ramírez-Novoa, L. L. (2021). Influencia de las variaciones climáticas en la producción de sacha inchi (Plukenetia volubilis L.). Revista Iberoamericana de Bioeconomía y Cambio Climático, v. 7, n° 13, p. 1499–1517. https://doi.org/10.5377/ribcc.v7i13.11269
Núñez, J. (2019). Effects of climate change on the resources of the rural ecosystem, a view from farmer perspectives. Journal of Physics: Conference Series, v.1386, 012147. https://doi.org/10.1088/1742-6596/1386/1/012147
Paredes-Maas, E., Monroy-Hernández, R., Chávez-Dehesa, J. F., Guevara-Hernández, F., Castro-Ehuan, E., & Zaldívar-Cruz, J. (2019). Análisis de Costos en la Producción de Quesos Artesanales. Estudio de Caso: Quesería el Bejucal. Revista Iberoamericana De Bioeconomía Y Cambio Climático, v. 5, n° 10, p. 1222-1247. https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i10.8969
Radice M., Torres B., Velasco, C., Betancourt, J. y De Decker, M. (2017). Biocomercio: oportunidades y desafíos. Pp.7-17, En: Torres, B., M. Radice, S. Ochoa-Moreno y K. Cueva (Eds.). Primer seminario de economía de recursos naturales y biocomercio: oportunidades y desafíos. Libro de memorias. Universidad Estatal Amazónica. Programa Economía de Recursos Naturales y Desarrollo Empresarial. Puyo, Ecuador. 293 pp.
Ramírez, K., Alvarino, J. y Betancour H. (2018). Diseño de un plan para la producción agrícola de sasha inchi en el municipio de Moniquirá. Trabajo de Grado, Universidad Piloto de Colombia. Disponible en: http://35.227.45.16/bitstream/handle/20.500.12277/4775/00005065.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Rede América (2016). Las Cadenas Productivas: concepto, elementos y barreras. Disponible en: https://www.redeamerica.org/Noticias/Detalle/PgrID/1658/PageID/10/ArtMID/1370/ArticleID/345
Santillán, L. (2018). Producción y rentabilidad del cultivo de sacha inchi (Plukenetia volubilis l.) en la región Piura. Trabajo de Grado. Universidad Nacional Agraria La Molina. Disponible en: http://repositorio.lamolina.edu.pe/bitstream/handle/UNALM/3242/santillan-garcia-luis-dario.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Toda Colombia (2019). Departamento Norte de Santander. Disponible en: https://www.todacolombia.com/departamentos-de-colombia/norte-de-santander/index.html
Tito, P. y Bautista, E. (2009). Estrategias de comercialización del sacha inchi. Gestión En El Tercer Milenio, v. 12, n° 23, p. 37-49. DOI: https://doi.org/10.15381/gtm.v12i23.8909
Torres, D. (2016). Fortalecimiento de dos asociaciones campesinas del municipio de Sabana de Torres mediante un modelo agroindustrial de generación de valor agregado por medio del cultivo de la sacha inchi. Trabajo de Grado, Universidad Santo Tomás, Bucaramanga, Colombia. Disponible en: https://hdl.handle.net/11634/1770
Torres, E., Hernández-Ledesma, B. & Gutiérrez, L. (2021). Sacha Inchi Oil Press-cake: Physicochemical Characteristics, Food-related Applications and Biological Activity, Food Reviews International. https://doi.org/10.1080/87559129.2021.1900231
Sosa, F. (2017). Avances científicos para potenciar la agroindustria de oleaginosas agroindustria de oleaginosas. Revista Universidad EAFIT, v. 52, p. 170. Disponible en: http://hdl.handle.net/10784/16862
Ventura, M. y Ruiz, R (2016). Determinación del costo de producción del aceite de Sacha Inchi y el impacto en la rentabilidad de la empresa Agroindustrias Inti Killa Wasi S.A. del distrito de Morales, año 2014, Trabajo de Grado, Universidad Nacional de San Martin-Tarapoto. Disponible en: http://repositorio.unsm.edu.pe/bitstream/handle/11458/2193/TP_CON_00292_2016.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Yépez, A. (2018). Estudio de prefactibilidad: producción y comercialización de aceite de sacha inchi en la ciudad de Arequipa. Trabajo de Grado. Universidad Católica San Pablo-Perú. Disponible en: http://54.213.100.250/bitstream/UCSP/15614/1/YEPEZ_MANRIQUE_AMP_EST.pdf
Downloads
Published
How to Cite
License
Copyright (c) 2021 Ibero-american JournalL of Bioeconomy and Climate Change e-ISSN 2410-7980

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Copyright © 2025 Rev. iberoam. bioecon. climate change. National Autonomous University of Nicaragua León (UNAN-León), Knowledge Area of Agrarian and Veterinary Sciences / Specific Area of Agroecology and Agribusiness / Center for Research in Agrarian Sciencies / Research Unit fo Bioeconomy and Climate Change (CIByCC). Academic Directorate. Research Department. Publication and scientific events Unit.