Mulberry (Morussp) as an alternative in silvopastoral systems

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i9.7951

Keywords:

Morus sp, Nutritionalvalue, Forage, Protein, Productive yeld

Abstract

The present study focused on determining the agronomic characteristics of mulberry production as an alternative in bovine feeding. Where was determined the description of the plant, utilization, nutritional composition, agronomic management and yield of the crop. A review of bibliography specialists in the area under study was used. Finding that this species is a forage shrub native to Asia, it contains 15-28% crude protein and 75 to 90% in vitro digestibility of dry matter, it is used as food for the silkworm and fodder for ruminants; the yield of forage reaches up to 40 ton / ha per year in fresh matter with 25% dry matter. The implementation of mulberry in bovine feed is economical, profitable and sustainable, because it is not necessary for the producer to supply food with concentrate since this raises the costs of production in meat or milk.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

H. J. Mejía Castillo, National Agricultural University. Honduras

Researcher, professor

References

Benavides, J. (1995). Manejo y utilización de la morera (Morus alba) como forraje. Agroforestería en las americas, (7) 1-10.

Benavides, & Sanchez. (2000). Evaluación agronómica de la morera (Morus alba cv. Cubana) en un suelo Ferralítico Rojo típico. Revista de pastos y forrajes, 23 (1) 35-45.

Boschini, L. (2000). Comportamiento de especies forrajeras como tutores en el sistema de pedestales para alimentación bovina lechera. Fase II. Alimentación Animal, 1-10.

Cholo, L., & Delgado, H. (2011). Formación de callos en el cultivo de la morera (Morus alba L.) (Tesis de pregrado). Universidad de Granma. Cuba

Condo, J. (2012). La Morera. La Morera, 25-32.

Instituto Nacional Tecnologíco. (2016). Manual del protagonista pastos y forrajes. Recuperado de: https://infopastosyforrajes.com/libros-y-manuales-pdf/manual-del-protagonista/

Martín, G. N., Ojeda, F., Milera, M., López, O., Ly, J., Leiva, L., & Arece, J. (2007). La morera (Morus alba, Linn.): una especie de interés para la alimentación animal. Pastos y Forrajes, 30. Recuperado de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03942007000500001&lng=es&tlng=es.

Noda, Y., Martín, G., Machado, R., García, D. E., & Medina, M. G. (2007). Efecto de dos frecuencias y alturas de corte en la producción de biomasa de morera (Morus alba Linn.). Zootecnia tropical, 25(4), 261-268.

Martín, G. J., Pentón, G., Noda, Y., Contino, Y., Díaz, M., Ojeda, F., ... & Prieto, M. (2014). Comportamiento de la morera (Morus alba L.) y su impacto en la producción animal y la crianza de gusanos de seda en Cuba. Revista Cubana de Ciencia Agrícola, 48(1), 73-78.

Milera Rodriguez, M. (2010). La morera (Morus alba, Linn.): una especie de interes para la alimentación animal. La Morera, 1-10.

Mora-Valverde, D. (2010). Usos de la morera (Morus alba) en la alimentación del conejo. El rol de la fibra y la proteína en el tracto digestivo. Agronomía mesoamericana, 21(2), 357-366.

Noda, Y., Martín, G., Machado, R., García, D. E., & Medina, M. G. (2007). Efecto de dos frecuencias y alturas de corte en la producción de biomasa de morera (Morus alba Linn.). Zootecnia tropical, 25(4), 261-268.

Orwa, L. (2009). Morus alba. Obtenido de Morus alba pdf: http://www.worldagroforestry.org/treedb/AFTPDFS/Morus_alba.PDF

Pizarro, E., Ramos, A., & Almeida, A. (2009). Pasturas en el tropico. Pasturas tropicales, 1-10.

Quezada, L., Tirado, G., & Villeda, J. (2015). Manual para la producción y utilización forrajera. Pasturas tropicales, 11-23

Rodrigo, M., & Zuniga, C. (2006). Cultivo de morera y su uso en la alimentación animal. Alimentación Animal, 1-10.

Rodriguez, A. (2012). Tópicos selectos de sericultura. La Sericultura, 20-30.

Sánchez, J. (1999). La morera (Morus spp.) como recurso forrajero: Avances y consideraciones de investigación. La Morera, 1-20.

Medina, M. G., García, D. E., Moratinos, P., & Cova, L. J. (2009). La morera (Morus spp.) como recurso forrajero: Avances y consideraciones de investigación. Zootecnia tropical, 27(4), 343-362.

Published

2019-06-25

How to Cite

Mejía Castillo, H. J. (2019). Mulberry (Morussp) as an alternative in silvopastoral systems. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 5(9), 1157–1163. https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i9.7951

Issue

Section

Review article

Categories