Nutritional response of a commercial concentrate vs. Concentrate from a company for fattening pigs

Authors

DOI:

https://doi.org/10.5377/ribcc.v8i15.14308

Keywords:

Concentrate, Nutrition, Elaboration, Stages, Feeding

Abstract

The objective of this study was to evaluate the nutritional response of a commercial concentrate vs. Amigos For Christ concentrate, for fattening pigs in their different stages of growth. In the experiment, five productive stages (start II, start III, growth, development, fattening) were analyzed in two groups of fed pigs: commercial concentrate (Litter A) and Amigos For Christ concentrate (Litter B). Fourteen hybrid pigs (Mestizo – Pietrain) were divided into two groups of 7 each. The variables evaluated were Feed Consumption (CA), Body Weight (PC), Feed Conversion (FC) and Benefit-Cost Ratio (B/C). In the CA variable, it was found that both litters consumed the same amount of concentrate. The CP variable: litter A, obtained a better CP in the first stage, beginning II: 23.59 lb, in the following stages it was lower. Litter B: Start II: 21.93 lbs. In CA, litter A obtained a higher conversion rate in all stages except growth. Both in the variable PC, CA, the data are normally distributed and there is no significant statistical difference between the two diets. The variable B/C. The treatment that presented the greatest utility was the Amigos For Christ concentrate with 1.36 cents of a dollar. It is concluded that Amigos For Christ concentrate is a viable feeding alternative for the implementation of fattening pigs.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

J. Duarte-Artola, Freinds For Christ, Nicaragua

Friends For Christ

L. A. Rodriguez Navarrete, Nacional Autonomous University of Nicaragua, Leon. Nicaragua

Faculty of Agrarian and Veterinary Sciences

References

Aherne, F.(1996).La biología de la preñez establece el sistema de alimentación. Industria Porcina. Vol 16 (6), 38.

Alianiello, A. F. (2002). Evaluación de tres dietas para cerdos en crecimiento. Monografía. Zamorano Honduras.

Broom, D. (2000). Una revisión sobre medidas para el bienestar del cerdo. Anaporc.20 (198): 127-143.

Castro, J. C., & Nantipia, E. (2007). Evaluación del efecto de jugo de caña de azúcar más concentrado vs. balanceado comercial en la alimentación de cerdos en etapa de crecimiento y engorde (Bachelor's thesis, Universidad del Azuay).

Campabadal, C., & Musmanni, M. (1984). Efecto de diferentes fuentes de alimentación sobre los rendimientos productivos de cerdos en desarrollo y engorde. Agronomía Costarricense, Vol. 8, no. 2, pp 155-160.

Campabadal, C. (2009). Guía técnica para alimentación de cerdos (No. 3300). [sl],. San José (Costa Rica)

Duncan, D.B. (1955). Multiple range and multiple F test. Biometries. 11:1.

Díaz-Plascencia, D., Ordóñez-Baquera, P. L., Mancillas-Flores, P. F., Gallegos-Jiménez, J. C., Villarreal-Balderrama, J. A., Espinoza-Prieto, J. R., & Martínez-Yáñez, R. (2022). Mejora del comportamiento productivo de cerdos en crecimiento-finalización por consumo de aditivo líquido de levaduras. Ecosistemas y Recursos Agropecuarios, 9(1).

Duarte-Artola, J. (2019). Evaluación de la respuesta nutricional de un concentrado comercial vs concentrado Amigos For Christ, para cerdos de engorde en sus diferentes etapas de crecimiento, en granja Amigos, carretera los Millonarios-Chinandega, período febrero-julio 2019. Monografía. UNAN León.

Espinoza, C., & Castaño, G. (2005). Manual de producción porcícola. Ministerio de la Protección Social Ministerio de la Protección Social. SERVICIO NACIONAL DE APRENDIZAJE "SENA". CENTRO LATINOAMERICANO. DE ESPECIES MENORES "CLEM" Regional Valle. Tuluá, Valle. Colombia.

Esteves, R., & Cervellini, J. E. (2020). Comparación entre la alimentación de cerdos con maiz exclusivamente y un alimento balanceado en el periodo de engorde. Semiárida, 1(1-2), 113-115.

Fernández Romay, Y. (2013). Modelización del sistema productivo porcino y evaluación de los parámetros técnicos más significativos (Doctoral dissertation, Universitat de Lleida).

Gaibor Espinoza, C. J. (2012). Comparación de la Respuesta Biológica de un Probiótico comercial VS un Antibiótico comercial en la Etapa Crecimiento-Engorde en Porcinos (Bachelor's thesis, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo).

García-Contreras, A. C., Ortega, Y. D. L., Yagüe, A. P., González, J. G., & Artiga, C. G. (2012). ALIMENTACIÓN PRÁCTICA DEL CERDO/FEEDING PRACTICES FOR PIGS. Revista Complutense de Ciencias Veterinarias, 6(1), 21.

Guevara Viana, G. O. (2012). Evaluación del Comportamiento productivo de Cerdos York Landrace en las Etapas de Crecimiento-Engorde Bajo la Influencia de Diferentes Balances Electrolíticos en la Dieta (Bachelor's thesis, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo).

Hernández Zapata, S., Blanco Roa, N. E., Chavarría Rivaz, E., & Zúniga-Gonzalez, C. A. (2019). Estimación in vivo de la canal porcina por el método de ultrasonografía: Un Enfoque de la Ecointensificación en Bioeconomia Porcina. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 5(10), 1278–1294. https://doi.org/10.5377/ribcc.v5i10.896

Manzano, A., & Fabian, L. (2011). Utilización de Saborizante en la Dieta de Cerdos Landrace-York Durante Las Etapas de Crecimiento y Engorde (Bachelor's thesis, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo).

Morales, Y., Borges, S. y Abeledo, C. (2010). Comportamiento productivo de cerdas Yorkshire x Landrace de la unidad Yaguaneque provincia de Holguín. En: IV Seminario de Porcicultura Tropical. Cuba: Instituto de Investigaciones Porcinas (IIP).

Moncada Salazar, D. M. (2015). Evaluación del Zingiber officinale (Jengibre), como promotor de crecimiento, en la alimentación de cerdos york landrace, en la etapa post-destete-acabado (Bachelor's thesis, Escuela Superior Politécnica de Chimborazo).

Pico Rosero, F. A. (2011). Utilización de Diferentes Niveles de Harina de Arachis Pintón (Maní Forrajero) en la Alimentación de Cerdos en las Etapas de Crecimiento y Engorde (Bachelor's thesis).

Paulino-Paniagua, Joaquin A. (2017). Nutrición de los cerdos en crecimiento y finalización: 2 – Energía y Aminoácidos. Nutrición y Tecnología Republica Dominicana. NTECRD, S.R.L Universidad Instituto Superior de Agricultura ISA.

Pimienta, E., Domínguez, L., Manzo, O., Reverón, S. y Arias, T. (2006). Comportamiento reproductivo de cochinatas F1 Yorkshire x Landrace y Large White x Landrace en un centro comercial. En: II Seminario de Porcicultura Tropical. Cuba: Instituto de Investigaciones Porcinas (IIP) e Instituto de Ganadería Tropical.

Santana, I., Abeledo, C., Diégue, F. y Gutiérrez, M. (2012). Programa de Cruzamientos en la Porcicultura cubana. Boletín Técnico Porcino, 1 (18), 5-7.

Toainga Viteri, R. R. (2011). Utilización de Fitasa Líquida en la Alimentación de Cerdos en las Etapas de Crecimiento-Engorde (Bachelor's thesis).

Vélez Valdés, P. L. (2022). Análisis de los diferentes usos que se le puede dar a los subproductos del sistema digestivo de los porcinos (Doctoral dissertation, Unilasallista Corporación Universitaria).

Published

2022-06-06

How to Cite

Duarte Artola, J., & Rodriguez Navarrete, L. A. . (2022). Nutritional response of a commercial concentrate vs. Concentrate from a company for fattening pigs. Rev. Iberoam. Bioecon. Cambio Clim., 8(15), 1855–1862. https://doi.org/10.5377/ribcc.v8i15.14308

Issue

Section

Research articles

Categories